Samfund

Her er det fortsat boligsælger der sidder med trumfen

Flere steder er det stadig 'sælgers marked'. Foto: Palle Skov.

Selvom der nu sættes flere huse til salg, er der fortsat relativt få boliger til salg mange steder i landet

Det er fortsat sælgers marked i store dele af landet, viser de nyeste tal fra Finans Danmark, og huskøbere skal samtidig være indstillet på, at husene står til salg i meget kort tid, lyder udmeldingen.

I starten af juni var der 23.635 parcel- og rækkehuse til salg landet over. Det er 5,5 % flere end for et år siden. I gennemsnit har husene været på markedet i knap seks måneder, som er den korteste udbudstid i mere end 13 år.

”Flere boligejere har i forårsmånederne valgt at sætte deres hus til salg end i de foregående måneder. Den tendens ser vi typisk på denne tid af året. Men i år kommer udbuddet fra et historisk lavt niveau. Derfor er der – trods en stigning i udbuddet – stadig relativt få huse til salg landet over, hvis man sammenligner med samme periode for bare to eller tre år siden,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

Flere huse til salg på Sjælland

Særligt i København by og i Østsjælland er der blevet flere valgmuligheder for huskøberne det seneste år. Her er der lidt mere end 50 % flere huse til salg end for et år siden.

Til gengæld er der færre huse at vælge imellem i Sydjylland, Nordjylland og på Fyn.

Her er udbuddet af huse faldet med hhv. 3,1 %, 5,8 % og 6,2 %, i forhold til maj 2021. (se tabel)

ejendomsmæglerkæden Home oplever man også store regionale forskelle på, hvordan husmarkedet udvikler sig.

”Mange steder i landet, uden for de helt store byer, sidder boligsælgerne stadig med trumfen på hånden. Der er stadig god efterspørgsel og mange handler, og mangel på huse til salg, mens der har været en ret hård opbremsning i de større byer og i nogle sommerhusområder,” siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.

Sælgerne holder på husene

”Derfor er der også nogle sælgere, der holder på deres hus og venter med at sætte til salg, fordi de synes, at timingen er lidt skidt med rentestigning og inflation. Det forklarer, at udbuddet af boliger til salg måske ikke stiger helt så meget, som man kunne forvente,” uddyber han.

Rentestigningen betyder mest i de dyre områder.

”Boligkøberne i de dyre områder mærker det mest. Det har selvfølgelig kæmpe betydning for din månedlige merudgift, om huset koster 1 mio. kr. eller 5 mio. kr.,” siger Henrik Hauthorn Jensen. 

Ifølge Home har der overordnet været ekstra meget fart på boligsalget i 2020 og 2021, og derfor opleves ændringen i markedet nogle steder ekstra hård.

Det samlede antal villaer og rækkehuse til salg er steget igennem de seneste tre måneder, og ved indgangen til juni måned kan 93 af landets 98 kommuner melde om flere huse til salg end i starten af marts i år, viser tal fra Boligsiden.

Kommentarer